sunnuntai 31. elokuuta 2014

Kotikeittiössä: Sitruunabroileria ja sumakkia

Vapaapäivä tarjoaa hyvän syyn avata puuhapullo ja siirtyä touhuilemaan hieman ylimääräistä keittiön puolelle. Paras fiilis kotona ja töissä kokkaillessa tulee, kun onnistuu hyödyntämään kauppareissulta mukaan lähteneet romut viimeistä osaa myöten. Tänään epistolassa broileria jämäkässä välimerihenkisessä sumakkimarinaatissa. Kylkipuhteina 60 sekunnin hunajamajoneesia, rakuunaporkkanaa ja halloumi-juustoa.

Broilerit ostan himaan kokonaisina ja maustamattomina. Nykyään kaupan lihatiskit tarjoavat aika hintsusti lintuja tuoreena. Yleensä esim. Sokkarilta saakin vain valmiiksi grillattua "broiskua". Omani hain Hakiksen aasiakaupan pakastealtaasta. Lintuja voi ostaa kerralla useampiakin. Suosin kerrallaan ainakin kahta lintua, mikä mahdollistaa samalla kanaliemen keittelyn pakkaseen. Oma henkilökohtainen hiilariheikkouteni on risotto ja siksipä litra kanalientä kuuluu pakkasen kiintiövarustukseen.
Sumakki on sumakkipensaan marjoista jauhettu pippurisen kirpeä mauste. Sitä saa etnisistä kaupoista, sekä hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Setin voi valmistaa grillissä, sikäli kun loppukesä tarjoaa vielä hyviä kelejä. Tällöin kannattaakin suosia ruoanvalmistusoluita keittiöpunkun sijaan. Valmistan oman vedokseni kuitenkin UPO:lla. 
Nyt kuitenkin hihat ylös, essu eteen ja seviisivaippa kireälle.
Marinaadi on hyvä tehdä etukäteen ja antaa makujen tasottua viileässä, esim. yön yli. Hätätilanteessa jätä lillinki pöydälle puoleksi tunniksi.
Tee broilerin nahkaan viillot rintaan, selkään ja jalkoihin. 
Hiero marinaadi lintuun huolellisesti. Keskity hieromaan makua myös nahan alle, takin sisään ja taskuihin viiltojen kohdalta. Nosta lintu muovipussiin maustumaan yön yli jääkaappiin, tai pariksi tunniksi "temperoitumaan" pöydälle.

Tee viillot lintuun ja poista "nipukka" ahterista
Marinadi yhdelle linnulle

2rkl kuminan siemeniä
2rkl corianterin siemeniä
1rkl fenkolin siemeniä
1 rkl sumakkia
Paahda kaikki siemenet pannulla tai uunissa ja riko huhmareessa (150C/15-20min)
1 puntti tuoretta korianteria
1 sitruuna
suolaa (n. 8g)
Rypsiöljyä

 Lisää sitruunankuori raastettuna, sekä loput kuivat aineet. Lisää öljy muutamassa erässä samalla sekoittaen.

Laita vesi kiehumaan ainakin 5 litran kattilaan.

Jos marinoit lintua jääkaapissa, ota se hyvissä ajoin (1-2 tuntia) pöydälle lämpiämään. 
Ota broileri marinaadista ja halkaise se keskeltä selkäpuolta riuskasti kahtia. Poista samalla pieni nipukka peräaukon tuntumasta. Kun vesi kiehuu nosta puolikkaat kattilaan ja peitä kannella. Jos aiot tarjoilla linnun välittömästi laita uunin grillivastus lämpiämään 250C. Keitä "hiljaa hymyillen" 15-20 minuuttia. Poista lusikalla pinnasta harmaa vaahto ja nosta lintu kylvystä. Voit tarkastaa kypsyyttä paksuimmasta kohdasta lihaa ja keittää tarvittaessa hieman pidempään. Muista kuitenkin, että lintu kypsyy hetken aikaa vielä kylvystä tultuaan, sekä uunissa. Kun lintu on hetken jäähtynyt poista käsin puolikkaista keskivartaloista luut..

(Ota potta liedeltä ja lisää sinne muutamia kokonaisia mustapippureja, sekä pari laakerinlehteä. Siirrä kattila syrjään. Nosta luut liemikattilaan ja jätä porisemaan kunnes lientä on puolet jäljellä (n. litra). Siivilöi liemi joko tiheän kastikesiivilän tai kuituliinan läpi, jäähdytä ja pakasta.)

Jos lintu on kypsä luut irtoavat vaivatta työntämällä sormet kylkiluiden alle ja taivuttamalla ne irti. Poista myös "toivomusluu" kaulasta. Tunnustele kevyesti sormilla lopuksi jäikö lihaan ylimääriäistä. Reisi- ja siipiluista ei kannata tässä vaiheessa välittää.

Maista lihasta suola ja lisää tarvittaessa. Nosta lihat pellille, tai vuokaan, nahkapuolet ylöspäin. Sipaise nahkaan voita ja nosta lihat uuniin aivan kuuman vastuksen alle reiluksi viideksi minuutiksi, tai kunnes pinta saa väriä.  Tarjoa koivet hunajamajoneesin kera.

Hunajamajoneesi


1 rkl sinappia
1 keltuainen
3rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
3rkl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria
n. 4dl rypsiöljyä

Laita aineet sauvasekoittimen lieriökuppiin. Kaada lopuksi öljy varovaisesti nauhana lusikanvartta pitkin päälle. Anna asettua hetki, jotta öljy nousee pintaan. Paina sauvasekoitin pohjaa vasten ja odota taas hetki. "Poraa" majoneesia pohjasta ylöspäin nostamalla sauvaa hitaasti ylöspäin kupissa. Poraa kunnes massa on tasaista. Tarvittaessa lisä öljy paksuntaa ja vesi ohentaa majoneesia. Maista suolan ja hunajan määrä ja lisää tarvittaessa. 

Rakuunaporkkanat ja halloumi

1 porkkana (per ruokailija)
1 pkt halloumia (200g)
1 puntti tuore rakuunaa
juoksevaa hunajaa
suolaa
voita
öljyä (rypsi- tai extra virgin oliiviöljyä

Laita pannu kuumenemaan. Leikkaa porkkanasta ohuita lastuja tai kuutioita. Leikkaa halloumi kuutioiksi.

Muista että halloumi on voimakkaan suolaista. Lisää paistaessa suolaa vain hieman porkkanoille.

Lisää öljy pannuun ja nokare voita. Aseta halloumikuutioit pannulle ja paista niihin hieman väriä. Lisää porkkanat ja freesaa porkkanoita hetki. Heitä sekaan hienonnettu rakuuna ja vähän suolaa. 
Lusikoi tarjoiluastiaan.

Tarjoa koko setti omista astioistaan tai kivasti broileri vaditettuna rakuunaporkkanapedille.



PS. Nappaa kauppalistasta puhelimeen kuva!
Tsemppiä serviisiin!

Keittiökomerossa:
suolaa

mustapippuria
extra virgin -oliiviöljyä
rypsiöljyä
juoksevaa hunajaa
valkoviinietikkaa
voita

Kauppalista:
Porkkanoita
Puntti rakuunaa
Puntti korianteria
Sitruuna

Kananmunia
Halloumi-juustoa
Sinappia

1-2 kokonaista broileria
korianterin-
kuminan-
fenkolinsiemeniä
sumakkia

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa kiinnostavalta, kun noita rintapaloja tyypillisesti kärventelen.

    VastaaPoista