sunnuntai 24. elokuuta 2014

Kotikeittiössä: Kofta Kebab, tomaatti-härkäpapu cassoulet

Koska olen hyvin kausiluonteinen liikkuja on kropasta pidettävä huolta muutoinkin kuin vain lenkkipolkua kuluttamalla. Lisäksi olen viime aikoina huomannut, miten paljon vehnän ja tärkkelysten vähentäminen ruokavaliossa on laskenut sitä kuuluisaa "kaljamahaa" tai keskivartalon turvotusta. Vehnän syöminen, varsinkin lounaalla, tuntuu vetävän niin veteläksi ettei töiden jatkamisesta tule oikein enää mitään.
 Tästäpä syystä valmistan paljon Välimerihenkistä sapuskaa kotona. Pidän makumaailmasta, jonka se tarjoaa sekä yksinkertaisuudesta. 
Härkäpapua saa nyt palkoina kaupasta ja sitä kannattaakin hyödyntää ruoanvalmistuksessa kasvikunnan hyvänä proteiinina. 


Härkäpapuja

Kofta Kebab

3-4 annosta

500g lampaanjauhelihaa
2-4 valkosipulin kynttä (mausta riippuen)
1-3 chiliä hienonnettuna, siement poistettuna(mausta riippuen)

2rkl kuminaa
1rkl fenkolin siemeniä
1rkl korianterin siemeniä
Suolaa (n. 8g)

Extra virgin öliiviöljyä

(Tuore minttua hienonnettuna)


"Aikasemmin jätin vaan lounaan väliin, mikä johti siihen ettei aamuvuoron jälkeen enää juuri ollut paukkuja lähteä käymään esimerkiksi kuntosalilla. Nykyään tankkaan aamupäivän ja päivän lähinnä rasvaa ja proteiinia ja hoitelen hiilarit vasta illalla ennen nukkumaanmenoa."



Cassoulet

 300g Hyväntuoksuisia kirsikka- tai tavallisia tomaatteja
1-2 Avocadoa (syöntikypsiä)
300g härkäpapua (brutto)
Punasipuli
Lime
Saksanpähkinöitä
(Tuore minttua)

Hyvää vaaleaa viinietikkaa tai balsamicoa
Extra neitsyt oliiviöljyä
Suolaa, sokeria, pippuria


"Kotiruoanlaitossa meillä molemmat ovat täysin samalla kannalla. Hiilarien vähentäminen ja päivällä lähes kokonaan pois jättäminen on loppuen lopuksi helpottanut ruoan laittoa. Ei tarvitse enää miettiä keittääkö riisiä, pastaa, vai perut. Riittää kun lohkoo askeettisimmillaan vähän tomaattia ja kurkkua lautaselle tai nostaa lusikallisen raejuustoa."


Valmistus


  1. Ota liha ajoissa temperoitumaan jääkaapista. Paahda siemenet ja hienonna ne morttelilla. Laita mortteliin myös raastetut valkosipulin kynnet, hienonnettu chili ja suola (ja jos käytät minttua).
  2. Hiero kumihanskat kädessä tai puhtailla käsillä mausteet ja tilkkä öljyä lihaan. Jätä pöydälle maustumaan >30min
  3. Laita vesi kiehumaan pavuille. Ennen papujen keittämistä lisää suolaa ja voita
  4. Kuori härkäpavut valmiiksi. Kun vesi kiehuu keitä papuja 10minuuttia ja jäähdytä kylmällä vedellä.
  5. Halkaise kirsikkatomaatit ja hienonna punasipuli
  6. Valmista vinegretti lisäämällä ruokalusikalliseen etikkaa ja limen mehuun noin kolme hyvää lusikkaa öliiviöljyä. Sekoita voimakkaasti mukaan suola, sokeri ja mustapippuri. Maistele hapokkuutta ja lisää öljyä tarvittaessa.
  7. Halkaise avocadot ja poista kivi lusikalla. Kaavi liha pois kuoresta varovasti lusikkaa hyväksi käyttäen ja kuutioi avocadot sekä punasipuli vinegrettiin.
  8. Juuri ennen tarjoamista yhdistä tomaatit, pavut ja saksanpähkinät vingrettiin.
Lihan paistaminen

Maista lihan suolaisuutta. Ota oliiviöljyä pieneen kuppiin pöydälle ja valmistaudu pyörittelemään liha "muniksi".
Kumihanskat kädessä pyöritä lihasta tiivis pullapötkö pöydälle ja leikkaa siitä samankokoisia (n. 60g) paloja. Kasta möykky öljyssä ja pyörittele paloista tiiviitä ja kananmunanmuotoisia. 
Paista kebabeja kuumalla öljytyllä pannulla noin minuutin puolellaan, kunnes niissä on reilu paiston väri. Nosta kebabit vuokaan ja paista uunissa keskilämmöllä (150C) muutama minuutti, tai kunnes pinta tuntuu sormeen kimmoisalle. Anna vetäytyä liinan alla pari minuuttia ennen tarjoamista. 
Tarjoa lihat cassoulet-pedillä ja pyöräytä päälle hieman suosikki oliiviöljyäsi ja koristele mintun kukinnoilla.




Kaapissa:

Sokeria, suolaa, mustapippuria, Extra virgin -oliiviöljyä, viinietikkaa tai balsamicoa.

Kauppalista:

1-2 Avocadoa
Rasia (250-300g) hyväntuoksuisia kirsikkatomaatteja
Valkosipulia
Punasipulia
Limeä
Härkäpapuja
1-3 Chiliä
(Tuore minttua)

500g Lampaanjauhelihaa
1 pss Fenkolin siemeniä
1 pss korianterin siemen
1 pss kuminaa
Saksanpähkinöitä

4 kommenttia:

  1. Tämä on meikäläiselle mieleen, pysyy hiilarit kurissa, mutta on silti ravinteikas.

    VastaaPoista
  2. Juho, onko sinulla vinkkiä viiniksi?

    VastaaPoista
  3. Taisikin jo selvitä, mutta lähtisin kokeilemaan Libanonilaista Ksaraa.

    VastaaPoista
  4. Kokeiltin reseptiä porukalla. Härkäpavut ja korianterin siemenet olivat hankalia hankkia. Lopputulos oli maistuva, ja yhdessä tekeminen kruunasi koko jutun.

    VastaaPoista