Keittiöfilosofia

Ruoanlaiton pitää olla hauskaa.

Oli kyse koti- tai ammattikeittiöstä ruoanlaitto on enimmissä määrin kutsumus. Kaikki eivät siitä pidä, toiset eivät voi elää ilman sitä. Me kaikki sitä kuitenkin joudumme melko varmasti tekemään silloin tällöin.


Ruoanlaitosta mielekästä.

Homman mielekkyyttä voi parantaa oikeilla laitteilla, työvälineillä, raaka-aineilla, seuralla, nautitun viinin määrällä, mutta ennen kaikkea työn sopivalla vaativuudella. Saatan illan aikana valmistaa töissä usean tusinaa suklaa fondanteja, joista kaikki onnistuvat. Kuitenkin henkilö, joka on vähääkään vihkiytynyt suklaa fondantin valmistukseen tietää ettei lähde siltikään kotona laittamaan illallisvieraille, etenkään anopille, suklaa fondantia omalla kellottamattomalla UPO:llaan. Illan kohokohdan lässähtäessä iloisesti uunin pohjalle jälkkäriviini pullon korkin katkettua kaulan sisään alkaa mieleen hiipiä, että ehkäpä muutama hyvin temperoitu varma valinta kauppahallin juustotiskiltä olisikin ollut paras vaihtoehto. Olisi jäänyt aikaa vieraillekin enemmän.

"Keep it simple, stupid!"

Tutkimusteni mukaan ihmiset arvostavat valmista ruokaa. Jopa monet ravintolakokiksi itseään tituleeraavat henkilöt istuvat vaihteeksi mielellään valmiiksi laitettuun pöytään, ja jos ovat yhtään tahdikkaita, ilmaisevat myös kiitoksensa illan herkkujen loihtijalle vaivannäöstä, ennen kuin huomenna taas sotkevat itsensä kulmakarvoista varpaankynsien alusiin saakka siinä ikkunattomassa luolassa, missä suurin osa viikosta vierähtää.
Tästä syystä on viisaampaa räjäyttää pankki perusvarmalla ruoanvalmistuksella, missä jää aikaa vielä selostaa tilanteen kehittymistä TV-kokin elkein siitä ympärillä mahdollisesti kiinnostuneille.

Joukkuelaji.

Brigade de cuisine on ranskaa ja tarkoittaa keittiöhierarkian lisäksi kirjaimellisesti "keittiöprikaatia".
Ei ammattikeittiössä, kuten ei myöskään kotona, kannata yrittää olla kentän ainoa pelaaja. Vanha sanonta "eilen keittiön nopein paistaja, tänään maailman nopein perunankuorija" kertoo työnjaosta hellan ääressä. Kaikille löytyy varmasti jotain tekemistä yhteisen illan valmistelussa, kun sitä vaan suunnitellaan ensin porukalla. Näin jokainen saa olla mukana luomassa ateriaa ja kas kummaa: itse tehty on aina parempaa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti