sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Keittiö basics: Makarooniloota

Yhtenä blogin perusperiaatteena on innostaa vähemmän kokeneita ruoanlaittajia kotona valmistamaan hyvää perusmättöä. "Basics" reseptejen ideana on tehdä normaalista arkiruoasta maistuvampaa ilman, että atomia tarvitsee halkaista missään valmistusvaiheessa.

Näiden reseptien ohessa on myös luettelo tarvittavista työkaluista, jotka toivottavasti löytyvät myös opiskelijan kotikeittiön kaapista.

Makaronilaatikko on hyvää. Itse valmistan mielellään ison setin sunnuntaina, mistä työkiireiden keskellä syö muutaman päivän.

Makaronilaatikko

Ainesosat:
400g Sarvimakaronia tai Penne-pastaa
400g Sika-nauta –jauhelijaa (60%/40%)
500g/5dl Täysmaitoa
200g/2dl Makaronin keitinvettä
1 kpl (n.60g) Kananmuna
3 kpl Keskikokoisia keltasipuleja
2-4 kynttä (maun mukaan) valkosipulia
50g Tomaattipyrettä
150g/iso kahvikupillinen Juustoa
Suolaa
Mustapippuria
Ripaus sokeria tarvittaessa
Öljyä
Voita (voiteluun. Myös öljy käy)
Twistaa: Oksa rosmariinia, timjamia, oreganoa tai kuivattua chiliä (maun mukaan)

Romukopassa:
Paistinpannu
3l Kattila
Paistinlasta
Pallovispilä
Vuoka (lasinen on hyvä)
Raastinrauta, mallia "mummon"

Valmistus:
Nosta liha huoneen lämpöön hyvissä ajoin ja avaa pakkaus. Liha ei kärsi, vaikka olisi yli tunnin pöydällä.
Lue koko ohje läpi.
Laita uuni kuumenemaan 175C-asteeseen.
Laita n. 1,5l vettä kiehumaan.
Laita kasari kuumenemaan sipuleille miedolla lämmöllä (3-4 asetus).
Laita paistinpannu kuumenemaan täydellä teholla.
Voitele vuoka voilla.


Sipulihaketta
Leikkaa kaikki sipulit silpuksi (mirepoix).  Annostele rypsiöljyä kasarin pohjalle niin, että se peittyy. Heitä sipulit kasariin. Kuullota sipuleja miedolla lämmöllä ainakin 5min, tai kunnes läpikuultavia. Voit halutessa lisätä twistin mukaan yrttejä tai chiliä. Unohda liedelle. Erottele sormilla jauhenliha ja tilkka öljyä astiaan.
Lisää makaronit ja hyvä suola yhtä aikaa kiehuvaan veteen.  Hämmennä pari kertaa. Keitä ohjeen mukaan miinus kolme minuuttia. 

Kokin vinkki: Lisää suola vasta juuri ennen makaroneja kiehuvaan veteen. Suola ei kristallisoidu kattilan seinille keittämisen aikana.

Kuva 2.
Kun paistinpannu on todella kuuma lisää siihen jauhelija. Älä hätäile lihan kääntelemisen kanssa, vaan anna sen ottaa kunnolla väriä (=paistonmakua) itseensä. Raasta myllystä mustapippuria maun mukaan. ”Hajoita” liha pallovispilällä samalla kun kääntelet sitä (kts. kuva 2).  Kun olet paistanut lihaan värin ota se pois pannulta ja lisää vuokaan. Tarkoitus ei ole kuivata sitä. Älä murehdi jos liha ei ole täysin kypsää.
Ota sipulit kasarista ja lisää jauhelihan kanssa vuokaan. 
Kuumenna jauhelihakattila uudelleen ja ”posauta” tomaattipyre siinä. Maista pyrettä, jos maku on kitkerä, lisää hieman sokeria. Tämän jälkeen lisää maito joukkoon ja lastalla raaputa pannun pohjasta ”maku” irti.

Valuta makaronit, mutta ota 200g keitinvettä talteen ja lisää se maidon joukkoon. Makaronista irronnut tärkkelys auttaa saostamaan laatikon. Mausta maito hyvin suolalla ja pippurilla. Tuo maito kiehumispisteeseen ja nosta syrjään. Muista, että makaroneissa on jo itsessään jonkin verran suolaa.
Sekoita vuoassa sipuli, jauheliha ja makaroni keskenään.
Kun maito on hieman jäähtynyt sekoita vispilällä joukkoon kananmuna.
Kaada maitoa vuokaan romujen päälle makaronien pinnan tasalle asti (kts. kuva 3).

Laita vuoka uuniin ja nosta lämpötila 200C-asteeseen. Hauduta 15min.
Raasta juustoa n.150g. Voit halutessasi käyttää emmentalia makua parantamaan.
15min päästä lisää juusto tasaisesti (ja nopeasti) vuoan pinnalle ja paista vielä 15min, kunnes väri on kultainen ja laatikko on hyytynyt. 


Anna vetäytyä n. 10min.

Naati!

Kauppalista:

3 kpl Keltasipuleja (niitä tavallisia)
1 kpl Valkosipulia
400g Sarvimakaronia
5dl Täysmaitoa
Paketti juustoa (>150g)
Kananmunia
50g Tomaattipyrettä
Halutessasi esim. timjamia, rosmariinia tai chiliä


Keittokomerossa:
Öljyä
Suolaa 
Mustapippuria
Voita
Sokeria

2 kommenttia:

  1. Iso peukku blogeille, kaikki tekstit on tullut luettua mutta kommentointi jäänyt. Toivottavasti jaksat kirjoittaa. Ja tää makaroniloota, mulla menee niin ali riman vaikka kaikille se kelpaa, niin olis kiva nähdä joskus vähän enemmän vaivaa, mutta aikaa ei taida olla. Mutta että kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  2. Hienoa, että arkiruoka saa tilaa blogissasi. Makaroniloota on kestosuosikki meilläkin. Vaikka luulin osaavani tämän, niin löysin 15 minulle uutta asiaa ohjeessasi.

    Tuossa kohdassa jossa kirjoitat: "Erottele sormilla jauhenliha ja tilkka öljyä astiaan..", menivät minulla "kasarit ja pannut" vain hetkeksi sekaisin.

    Kiitos ja lisää perusmättöä toivoen!

    VastaaPoista