tiistai 23. syyskuuta 2014

Beijing revisited

"Aikoinaan kadulla oli kaksi kauppaa vierekkäin. Sekatavarakauppa ja Tuontitavarakauppa. Toisen kaupan edessä jalkakäytävällä kyltti: "Elekee mänkö Ryytperille petettäväksi voan tulekee meille"

Viime aikojen valuuttakrampit ovat ajaneet kurkistamaan etnisten puotien kynnyksen yli tutkimaan tarjontaa.
Eteisen sisäpuolella lehahti vastaan eksoottinen tuoksu. Mieleen tuli Kiinan ruokatorit parin vuoden takaa. Asiakkaana näytti olevan pääosin aasialaisia, afrikkalaisia, sekä muutamia suomalaisia. Näytin kameraa ja kysyin englanniksi saanko kuvata. Kiinalainen rouva hymyili ja vastasi suomeksi, että saa.

Käyskentelin hyllyjen välissä tovin aikaa.
Ehdin aiemmin jo käydä kahdessa muussa vastaavassa liikkeessä Helsingin Hakaniemessä.
Liikkeiden tarjonta vaikutti aluksi ylitsepääsemättömältä. Tusina hyllyä notkui tuotteita, joista suurimmasta osasta minulla ei juuri ollut aavistustakaan. Pienen kiertelyn jälkeen pohjakaava muodostui kuitenkin samanlaiseksi kuin muissakin kaupoissa. Selkeät hyllyjaot nuudelien, riisin, papujen tai säilykkeiden kesken.
Lopultakin hyllyissä oli paljon tuttuja tuotteita. Pussit vaan ovat erilaisia ja tarjonta voi olla osin laajempi.

Luin mielenkiinnosta muutamien tuotteiden selosteita. Suurin osa kuiva-aineista näytti tulevan Briteistä Natco Foods -yhtiöltä. Broileri puolestaan oli kotoisin Ruotsista.

Kurkistus pakastealtaaseen paljasti kana- ja kalatuotteiden tarjonnan laajuuden, joskin myös eksoottisuuden. Tarjolla on kampasimpukkaa, kalmaria, jättikatkarapuja, venussimpukoita.. noin muutaman mainitakseni. Viereisessä altaassa kokonainen broileri näytti olevan 4,80.-.

Kasvisruoan tarjonta on mielestäni k-kauppaa parempi. Tofusta löytyy varaa valita ja erilaisia valmisruoka-aterioita on yllin kyllin. Hintapuoli, varsinkin tofulle, tuntuu ihan kohtalaiselta. Silken tofu 250g taisi olla 1,60.-.


Tofuvalikoimaa

"Kiinankauppojen" hinnat ovat jonkin verran edullisempia kuin suomalaisissa ketjuissa. Osan tuotteista hinta painuu reilusti jopa Lidlin hintojen alapuolelle. Isomman määrän ostaminen kerralla on valttia. Reissulta mukaan tarttui pähkinöitä, papuja ja vihersimpukoita. Erityisesti pähkinät aion jatkossakin hakea täältä.


1kg kokonainen cashew 13,35.-
Kaiken kaikkiaan etniset liikkeet näyttävät Helsingissä löytäneet jalansijaa ja pystyvät vastaamaan tarpeeksi tarkasti kysyntään. Toivottavasti näin tulee käymään myös pienemmissä kunnissa, joissa palveluita säännöllisesti hyödyntävien maahanmuuttajien määrä on pienempi.
Muutamia kertoja kohdalle on osunut se kuuluisa kielimuuri, mutta silloinkin kehon rytmikäs liikehdintä on paikannut monta puuttuvaa sanaa. Pahimmillaan ulos on päässyt tuote kainalossa, muutama hikikarpalo otsalla ja hieman vaivaantunut tai huvittunut hymynkare huulilla.

Viime kädessä homma toimii perusperiaatteeltaan samanlailla kuin kaikissa vähittäismyymälöissä: kuluttuja kuluttaa ja asiakaspalvelija palvelee, Henkilökohtaisesti käyn mielelläni jatkossakin seikkailemassa ja tekemässä löytöjä näissä päivitetyissä vanhan ajan Tuontitavara kaupoissa.

2 kommenttia:

  1. Helsingissä on sentään tarjolla joitakin vaihtoehtoja K ja S-ketjuille.

    VastaaPoista
  2. Se Hakaniemen kauppa oli mahtava, mm. ne pähkinäpussit ja mihin hintaan. Ja ne eksoottiset limut, namm.

    VastaaPoista