YLE:llä oli juttua elämiskustannusten noususta Suomessa. Jutussa haastateltiin keittiön vuoropäällikköä, jolla on ollut vaikeuksia saada rahat riittämään ruokaan. Suomessa kolmannes hotelli- ja ravintola-alan työntekijöistä menee toisinaan vatsa kurnien nukkumaan. Otanta on silmiä avaava sillä ravintola-alalla, joitakin surullisia poikkeuksia lukuunottamatta, perusruoanlaitto ja raaka-aineiden hyödyntäminen on hanskassa. Argumentit uusavuttomuudesta ovat siis pääosin turhia.
Mikä siis mättää?
Sous chef Ikävalko arvioi Ylellä
elinkustannusten kehitystä:
„ Elämisen kustannukset nousevat paljon
nopeammin kuin matalapalkka-alojen palkat. Se näkyy työssäkäyvien kulutuksessa
ja siinä, mitä kaupasta ostetaan.“
Asiasta kannattanee olla huolissaan, sillä
ruokaturvattomuus (eli siis "köyhyys") on liitetty diabetekseen ja mielenterveysongelmiin. Kolmannes
suomalaisista yli kolmekymppisistä miehistä on THL:n mukaan, ei ylipainoisia,
vaan lihavia. Samalla diabetes rehottaa ja vuotavasta suolesta on tulossa
ilmiö. Amerikkalainen ystäväni totesi jenkeissä olevan ihan normaalia, että
kolmekymppisten small talk koskee reseptilääkkeitä, eikä säätä.
Oma innostukseni suomalaisen marketin tarjonnan
syynäämiseen oli tuotepäälliköintikeskustelu, mistä sosiaalisessa mediassa
mölistiin. Virossa kuulemma tuotteet mätänevät hyllyyn. Tietäjät tiesivät, että
Virossa HEVI-osaston tuotteet pääsevät toisinaan pahaksi. Toiset osasivat
kertoa, että taustalla on kakkosluokan tuotteet, mitä Viroon ostetaan.
Skandinaaviassa marketin sisäänostajalla on kuuleman etuosto-oikeus, koska
rikkailla pohjoismaalaisilla on enemmän potentiaalia maksaa paremmista
tuotteista. Kuulostaa ihan järkevälle kysynnän ja tarjonnan lakeja mukailevalle
systeemille.
Suomessa seikkaillessani pälyilin joutessani HEVI-tuotteiden
hintalappuja. Väite korkeammasta kulutuspotentiaalista näytti pitävän
paikkansa. HEVI on edelleen noin 100% kalliimpaa Suomessa kuin Virossa. Jäin
kuitenkin arvuuttelemaan sisäänostajan motiiveja. Iso osa hyllytetyistä
tuotteista oli raakoja. Ainoat kypsät tomaatit näyttivät lojuvan
NAMS-tomaattilaatikossa (10e/kg). Virolainen puolisoni niin ikään närkästyi
avomaakurkkujen puutteesta suomalaisessa marketissa. Tarjolla oli vain niitä
vetisiä vihreitä dildoja. Näin keskitalvella tiettyjen tuotteiden saatavuus on
tietysti tiukassa, mutta otin tässä tomaatin framille syystä. Varovaisten
arvioideni mukaan keskivertosuomalaisen salaatti koostuu vuodenajasta
riippumatta tomaatti, kurkku, jääsalaattiyhdistelmästä sekä niistä kahdesta kebab-annoksen
päälle asetetuista turkinpippurista. Jäin miettimään onko sisäänostajan
motiivina nimenomaan hyllyajan maksimointi?
Enemmän sesongissa olevien kellarijuuresten
kokeilu ei juuri houkuttele, kun juurisellerin hinnalla ostaa paketin
sika-nautaa. Prismassa valopilkkuna oli kuitenkin myyjän oivallus lohkaista
juuriselleri valmiiksi neljään osaan ja paketoida segmentit erikseen edullisemmaksi
vaihtoehdoksi. Mieleen tulee hiukan Viron niukoilta neuvostoajoilta kuulemani
tarinat omenan lohkomisesta neljään osaan perheen kesken.
Toisen pettymyksen koimme leipäosastolla. Omat
kriteerini leivän suhteen ovat kohtalaisen simppelit. Leivässä maku on tärkein.
Sitä saa juuresta, rapesta kuoresta ja suolasta. Citymarketin puolen hehtaarin paistopisteeltä
ei kuitenkaan löytynyt ainoatakaan kriteerit täyttävää leivän kannikkaa.
Lähimmäksi oikeaa leipää päästiin Asikkalan leipomon rukiisella, mihin tosin tarvittiin halkomakirvestä
avuksi. Lisäksi samaan hintaan olisi saanut puolikiloa sitä sika-nautaa.
Kaiken kaikkiaan marketti-excursiolla
edulliseksi osoittautuivat maitotuotteiden lisäksi sokerista tehdyt asiat. Sipsi-karkki-limsaosasto
tarjosi herkkuja hintaan mitä ei ole nähty edes Virossa. Valikoiman runsaudesta
Suomessa ei säästellä. Jos lähikauppaan (usein Prisma/Shittymarket Kehä
kolmosen ulkopuolella) lähtee maitoa ostamaan saa siinä samalla päivän kymmenentuhatta
askelta täyteen. Suurin osa runsaasta valikoimasta on kuitenkin pohjimmiltaan
sitä samaa tuotetta. Laskin joutessani Prisman hyllystä 27 erilaista
kanasuikalemarinaadia, 20+ erilaista mixtuuraa siasta ja naudasta, 11 erilaista
piimää ja sitten sitä ketsuppia! Tuote, joka koostuu siis lähinnä vedestä,
sokerista, tomaatista ja etikasta, on poikinut ihailtavan määrän erilaisia
mielikuvituksen tuotteita, joihin asiakas voi identifioitua.
Käyppä huviksesi laskemassa seuraavalla
kauppareissulla oman kauppasi tilanne ja jätä kommentti. Paljastan oman
löydökseni jutun lopussa.
Lopputuloksena on todettava, että hyvän
valinnan tekeminen on Suomessa vaikeaa. Tämän on huomannut matalamman tulotason
porukka, mutta ilmeisesti jollain tasolla kokenut myös paremman tilipussin
posse. Sanotaan, että kolmekymppisenä sinulla on se kroppa, jonka sait
synttärilahjaksi ja nelikymppisenä se minkä ansaitset. Nyt kun tuttavapiirini
alkaa lähenemään neljänkympin rajapyykkiä alkaa esiin nousta, tulotasosta
riippumatta, elintasosairauksia. Huono-osaiset pilaavaat terveytensä huonoilla
valinnoilla, parempiosaisilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta tehdä parempia
valintoja. Väitän, että myös ne harvat, joilla olisi aikaa ja rahaa tehdä hyviä
valintoja kärsivät markettien „läskin laiha“ syndroomasta. Runsas, mutta suppea
valikoima ei yksinkertaisesti kannusta kokeilemaan. Samoja ruokia tehdään
viikosta toiseen kanasta, jauhelihasta, tomaatista ja kurkusta. Aikoinaan Mongoliassa paikallinen ruokavalio oli samaa laatua suppea. Muistan mietiskelleeni, että hyvinhän nuo vanhat ukot vielä silläkin sapuskalla kiikkuvat hevosen selässä. Myöhemmin selvisi, että "vanhat" kurttunaamat olivat vasta viisikymppisiä.
Olenkin alkanut pohtimaan edellä mainittua
tuotepäälliköintiä. Olisiko kuitenkin parempi siellä Suomessa siirtyä samaan
hyllylle virolaisten kollegoiden kanssa? Huhuttu kakkoslaatu, mitä Viroon
ostetaan, tarkoittaa kypsiä tomaatteja, päärynöitä ja esteettisesti
rustiikkisen näköistä juuriselleriä. Lisäksi hintaa ruokakassille jää noin
puolet suomalaisesta silläkin riskillä, että joskus laarissa voi olla huono
tomaatti. Mene ja tiedä, mutta varmaa on se, että kuluttaja voi tähän
ostopäätöksillään vaikuttaa. Ehkä oleellinen nosto tässä on se, että HYVÄNMAKUINEN
ruoka saattaa hyvinkin olla halvempaa kuin pitkän hyllyiän safka.
Tästä löytyi hiukan maistiaisia Lidlistä.
Kassan päähän oli asetettu „HEVI hävikki“ laatikoita. Kahdella eurolla sai
kantaa kotiin kokonaisen parsakaalin, kukkakaalin, kaksi banaania, puntin
tilliä, appelsiinin, sekä muutaman sipulin. Kaikilla tuotteilla oli hyllytavaraan
verratessa esteettisiä puutteita, mutta ei mitään mikä olisi estänyt tätä
puolihalvaantunuttta kokkia valmistamasta niistä maukasta kotiruokaa.*
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
-Puolihalvaantunut kokki
P.S. Ja sitä ketsuppia oli 32 eri laatua. Hulluutta.
*Laatikon tuotteet taittuivat myöhemmin esim. Parsakaalimuhennokseksi
(tillillä!), gratinoiduksi kukkakaaliksi tai kukkis-couscousiksi
(appelsiinilla!), banaaniletuiksi ja marinoiduksi sipuliksi tukemaan sitä
iänikuista tomaatti-kurkku-saldea. Pehmeistä appelsiineista saa esimerkiksi
herkullista kompottia ja kuoren voi raastaa banaanilettuihin tai
parsakaalimuhennokseen. Kahdella eurolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti