perjantai 15. tammikuuta 2021

Vinkkejä päivään: kuinka minimoida aivotoiminta ja keskittyä tehokkuuteen.

Korvissa suhisee ja aivot lyövät tyhjää. Ahdistuneisuuden tunne valtaa mielen: jotain pitäisi tehdä, leffa pitäisi valita, podcasti kuunnella ja jotain ostaa kaupasta. Mutta en keksi mitä. Luovuuden pursketta ei tahdo löytyä. Voisiko joku vain sanoa mitä pitäisi tehdä, katsoa, kuunnella tai syödä?


Prosessi tarkoittaa erinäisten suoritettavien toimenpiteiden sarjaa, jonka tulisi tuottaa ennalta määritelty lopputulos. Prosessisuunnittelussa toimenpiteet suunnitellaan mahdollisimman saumattomaksi, jolloin siirtymä vaiheesta toiseen on helppoa. Usein tuntuu, että jos asioita joutuu käynnistämään nollasta ja miettimään on se paljon kuluttavampaa aivoille kuin vain prosessin seuraaminen. Tästä syystä usein työpaikalla prosessit on tarkkaan suuniteltu ajan säästämiseksi. 


Aivotoiminnan ja ajan säästämiseksi myös vapaa-aika kannattaa suunnitella ja laittaa prosessikaavioon. Monet ovatkin tehneet mm. exceleitä illallismenuista, kuntosalitreeneistä ja seksille varatusta ajasta. Alla muutamia puolihalvaantuneita vinkkejä päivään miten ajattelun roolia päiväprosesseissa – töissä ja vapaa-ajalla – voi minimoida ja heittäytyä prosessin vietäväksi!


Eräs tuttava kertoi lataavansa kahvinkeittimen jo illalla. Aamuprosessien sujuvuus ei häiriinny, kun tarvitsee vain painaa nappia. Aamukäsin annosteltujen kahvinpurujen siivoaminen pöydältä nääs vituttaa. Kahavi on parahiksi valmis samalla kun hammasharja urahtaa toistamiseen merkiksi prosessin päättymisestä.


Työmatkalla on hyvä prosessoida sähköpostit läpi, niin on pajalle tullessa kartalla päivän epistolasta ja pääsee hyppäämään suoraan sorvin ääreen. Tykkään rauhoittua ja juoda toisen kupin kahvia rauhassa oman koneen ääressä sähköposteja prosessoidessa. Vessatauolle siityessä prosessoin somestreamin. Prosessoin lounaan yleensä seisten samalla kun siivoan omat jälkeni. Syönnin päälle olo on vetelä ja päätän prosessoida uutiset.


Töiden päälle maistuu treeni. Aikaa säästääkseni lähden töistä vähän aiemmin ja prosessoin viimeiset postit matkalla salille. Kun viimeinen posti singahtaa eetteriin on aika vaihtaa vapaalle ja prosessoida päivän aikana kertynyt some-backlogi. Sometus onnistuu kuntopyörässä alkulämpöjä hakiessa. Tänään on voimaharjoitus. Liikkeiden välille on hyvä jättää kolmen minuutin tauko palautumiseen. 5x5-harjoituksen lomassa jaa 5x3min jakaa erilaisille pienille prosessin pätkille. Viesti äitille, osakekurssien tarkastus, pöytävaraus, kauppalista, Wilma-viesti.


Tehokkuus syistä prosessi kotiin tullessa on hiottu tappiinsa: eteisessä kenkiä riisuessa voi näppäillä puhelimesta ”Koti relax” -listan soimaan bluetooth-kaiuttimeen. Illan leffa kannattaa laittaa latautumaan jo ennen kuin alkaa kauppakasseja purkamaan. Suihkussa käydessä mikro lämmittää illallisen (á 3min). Syöminen on syytä hoitaa sohvalla ja suoraan pakasterasiasta, niin ei tule tiskiä ja liukuma työajalta vapaalle ja ruudun ääreen käy saumattomasti.


Nukkumaanmeno vaatii omat prosessinsa: rasvaan ronkat, harjaan hampaat ja lataan kahvinpurut kuivumaan keittimeen samalla kun aloitan podcastin kuuntelemisen. Tarkastan vielä seksi-excelistä ettei tänään ole romantiikaa kumppanin kanssa. Miellyttävän äänen kuunteleminen korvanapeista auttaa siirtymään saumattomasti valveillaolosta unten maille.


Kiitos, anteeksi ja näkemiin!

- Puolihalvaantunutkokki



kuva: zazzle.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti