Lyhyen viileän jakson jälkeen kesä
näyttää alkaneen lopullisesti myös Virossa. Kuiva kevät ja
alkanut kesä aiheuttivat kuivumista. Tästä johtuen suunnistimme
kollegani Alexander Trivedin kanssa jo hyvissä ajoin kostuttamaan
kurkkujamme Pazzo winebariin. Edellisellä viikolla avattu Kristjan
Peäskeen ja Janno Lepikin (Umami, Leib Resto&Aed) tuorein
kulmanvaltaus keskittyy siihen hapatettuun rypälemehuun, joka myös
viininä tunnetaan.
Näitä hapanimelän nautiskelijoiden
kohtaamispaikkoja onnistuneesti täydentää Pazzon baari. Pagarin
varrelta löytyvä kolmisenkymmentä asiakaspaikkaa käsittävä
ravintola on helposti lähestyttävä. Sijainti Raekojaplatsilta
lähestyttäessä tarkoittaa Pikkiä pitkin kulkiessa vertikaalista
parinsadan metrin pyrähdystä, mikä on omiaan herkistämään
janoaistia. Baarin emäntänä hääräilee kaksi kertaa Viron
parhaan sommelier tittelin pokannut Ketri Leis. Nuori neito
kuvaileekin Pazzon viinilistaa nimensämukaisesti ”hulluksi,
unohtamatta Bordeuaxn ja Burgundin klassikoita”. Mahdollisuus
löytyy näin ollen luottaa vanhastaan hyväksi havaittuun tai
heittää homma viinipornon puolelle antamalla vapaat kädet madam
Pazzolle.
Pazzossa käytetään coraviniä. Tämä
ristiriitaisia tunteita aiheuttava kapistus mahdollistaa myös
harvinaisempien viinien myynnin laseittain. Meidän seurueen
viinipornon puolelle lipsahtaneen tissuttelun perverssien orgioiden
lasilliset kallistellaan kuitenkin perinteisemmin jo aukiolevista
pullotteista ilman coravinin kurlutusta.
Ravintoloitsija Kristjan Peäske
ennättää käynnissä olevalta pressitilaisuudelta piipahtamaan
sampanja-magnumin kanssa pöydässä valottamassa kupletin juonta.
Yksinäinen hikikarpalo kimmeltää muutoin rauhallisen viinurin
otsalla. Ravintolan avaaminen on isojen poikien hommaa!
Pazzon ruokalista tarjoaa lisukkeita
viinille. Annokset ovat sikäli runsaita, että täyttävän
illallisen syöminen on täysin mahdollista. Huomioon tulee kuitenkin
ottaa, että annoksien suunnittelussa on menty viini edellä. Tästä
johtuen avokeittiöstä kannetut herkut ovat jaettaviksi
tarkoitettuja kokonaisuuksia, joilta ei kannata odottaa juomatason
kanssa linjassaan olevaa esillepanoa. Tärkeintä Pazzossa on maku ja
ammattitaidolla annosteltu lasi viiniä.
Tätä silmällä pitäen kipsa
tarjoileekin annoksia, joiden tarina on oleellinen. Pazzossa on
mahdollista maistaa kolmen osterin kimara alkaen Irlannista
poimittusta La Fleur pour Carinasta ja päättäen osterien Rolls
Royceen Gillardeun kermaiseen lihaskimppuun. Huolimatta ympäri salia samppanjapullon kanssa hortoilevasta ravintoloitsijasta, osterien kylkeen madam kiikuttaa
Vieilles Vignes Chablis'ta. Allekirjoittanut huomasi emittoivansa
puolihalvaantuneita, kissankehräystä muistuttavia, kurkkuääniä.
Ravintoloitsijoiden yhteistyö
maahantuoja Vino Nostrumin kanssa on loihtinut Pazzon seinähyllyt
täyteen pullotteita, joista suurin osa on tälle kokin retaleelle
täysin tuntemattomia pientuottajia. Onnekseni apu on lähellä ja
mahdollisuus maistaa tilkkanen osaa tuotteista löytyy. Pazzon
riveistä löytyy myös legendaarisen Tchakovskin vanha sommelier
Tarvo Sarapuu, joka mielellään hyödyntää mahdollisuuden päästä
puhumaan suomea asiakkaan kanssa.
Kokonaisuutena Pazzo tarjoaa sitä mitä
viiniharrastaja on Tallinnaan kaivannut: asiantuntevaa viiniosaamista
klassikoiden ulkopuolelta. Mikä sen mukavampaa kuin muutamaa
lasillista pyöritellessä puhua viiniä henkilökunnan kanssa, syödä
hyvänmakuista viini edellä valmistettua ruokaa ja lähtiessä
poimia muutama helmi hyllystä reppuun kotiinviemisiksi. Pazzo
toteuttaa välimerellistä tyyliä, missä asiakas voi halutessaan
tilata lasin kaksi juotavaa ja jotain pientä syötävää. Jos meno
maistuu, ruokaa on helppo tilata lisää, ja paikalta löytyy joku
joka varmasti myös lorauttaa lasillisen elämystä sapuskan
kyytipojaksi.
Pazzo winebar Pagari 1, Tallinnan Vanha
Kaupunki.
Aukiolo: KE-SU 17-01 (päivitetty: 06/2018)
Aukiolo: KE-SU 17-01 (päivitetty: 06/2018)
Snäkit: 1-7e
Jaettavat päät: 7-9e
Jälät: 5e
Lasi sampanjaa: n. 9e
Lasi viiniä: n. 6e.
Kotisivu: http://www.pazzo.ee/en/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti