Edessä on pitkä päivä ja varustusta
on syytä keventää. Bussiasemalla on säilytysmahdollisuus
vuorokaudeksi kahden euron hintaan. Rinkka jää ilman muuta sinne.
Kamera kaulaan ja kenttäpullo völjyyn. Lompuukki on hyvä olla, jos
sattuisi jano yllättämään. Sitten menoksi!
Raatihuonetta lähestyessä karsinat
alkavat jo kaubamajan kulmalta. Juoksijoita radalle kirmaa mutkan
takaa. Hieraisen silmiäni. Jokin ei nyt täsmää. Aivan kuin kaksi
juoksijoista olisi kytkettynä toisiinsa. Aivan, nyt minä ymmärrän!
Tämä on paratriathlon. Illalla Tartossa soittaa A-ha. Tohinaa
riiittää.
Raatihuoneen aukiolla on pakko pysähtyä
aimistelemään optista harhaa minkä kapunkiarkkitehti on luonut
kapenevalle aukiolle. Paras paikka sen katseluun on pieni Emajoen
ylittävä kaarisild aukion alapäässä. Nyt se on kuitenkin
eristetty juoksijoille.
Jatkamme matkaa yliopistolle. Huhujen
mukaan Baltian paras korkeakoulu. Allekirjoittaneen täytyy tosin
huomattaa, että käsittääkseni kilpailut Tarton ja Tallinnan
oikeustieteellisten välillä ovat päättyneet aika tasan viime
vuosina. Komea päärakennus silti on ja myöntää täytyy, että
keskusta huokuu vanhan yliopistokaupungin henkeä toisin kuin
pääkaupunki Tallinna.
Sitten sitä juomaa. Tiuku repii puolta
kahtatoista ja maaru se vaan muistuttaa, että edellisestä ateriasta
on viisitoista tuntia. Päätimme toteuttaa ekskursiollamme
kahvilapruuvin. Kahvilakulttuuri on Virossa voimakkaampi kuin
kapakkikulttuuri. Kahvin ja pullan lisäksi kahviloista saa usein
hyvää ruokaa ja viiniä.
Istumme Rüütlin varteen Meat Market
-kuppilaan. Ravinteli tarjoaa lounasta hintaan 5,90, mikä ei
myöskään näytä hassummalle. Itse olen kuitenkin jo kehittänyt
fiksaation Schnitzeliin ja tilaan mokoman. Meat Marketissa on
viihtyisä baari, joskaan tällä kelillä siellä ei malta istua.
Terassi on parempi paikka.
Jälkiruoalle raahaudumme naapuriin
Chez Andreen. Leivospuoti tarjoaa mauttoman pitkän rivin herkkuja
vitriinissä, sekä kuuden euron lounasbuffaa puolilta päivin.
Puhvetin tarjonta on runsas, mutta se on kuuden euron buffa. Suurin
osa tuotteista vaikuttaisi tulevan pussista. Leivospuoli sen sijaan
houkuttaa. En tiedä arvon lukijasta, mutta meikäläisellä on joku
juttu meneillään macaronsien ja kuplajuoman kanssa. Hylkyyn
sampanja ja mansikat, jos tarjolla on macaronseja! Kolmella eurolla
kylkeen saa ihan kelvollisen kakkupalasen.
Ennen yhtä nousemme taksin kyytiin ja
otamme suunnan kaupungin koillispuolelle Eesti rahva muuseumiin.
Kansallismuseo on jo itsessään jonkinlainen nähtävyys. Vaikuttava
julkisivu sekä museon interaktiivisuus jäivät mieleen.
Lippukassalta saa mukaansa kortin, jota väläyttämällä kaikki
opastekstit saa kätevästi käännettyä omalle kielelleen. Museoon
on hyvä varata 2-3 tuntia ja taksiin viisi euroa suuntaansa.
Takaisin tullessa pyydän hevosmiestä
jättämään meidät Karlovan kaupunginosaan. Boheemi alue on
tunnettu vanhoista puutaloista, kirppareista ja kahviloista.
Sisäpiirin vinkki ohjasi meidät Anna Edasi kahvilaan. Suloinen
kahvila on toisen sukupolven yrittäjän näkemys lapsuutensa
pullanhajuisesta mummolasta. Vinkki kahvilasta ei ole jäänyt
ainoastaan meidän sisäpiiriin, huomaan. Jono kiermurtelee kahvilan
tiloissa. Nopeaa janoa sammuttamaan päätämme lopulta pyrähtää
kadun yli kapakkaan. Karlovan Barlova osoittautuu vallan
miellyttäväksi boheemiksi kuppilaksi. Romaani nenän alla istuva
kyyppari Kristiin kertoo paikan olevan taiteilijoiden suosiossa.
Illalla on live-keikka sekä leikkimuotoista kisailua.
Pöytävaraus illalliselle on kuudelta,
mikä jättää meille vielä hyvin aikaa hortoilla ympäri Karlovia
äimistelemässä pysähtynyttä aikaa. Puutalojen aitojen välistä
näkee silloin tällöin kanoja pihamaalla, sekä yhdet kumisaappaat
pystyssä yksin keskellä pihaa. Niiden ulkoiluttajaa ei näy
missään.
Seitsemään mennessä on reput haettu säilöstä ja naama kammattuna. Seisomme ravintola-kahvila Wernerin edessä. 1896 perustettu kuppila on Viron vanhin yhtäjaksoisesti toiminnassa ollut kahvila.
Suojaisa sisäpiha tarjoaa hyvä
puitteet syömiseen kuumanakin päivänä. Sisätiloista löytyy
uhkea ruokasali, sekä levoton kahvilavitriini. On suolaista ja
makeaa. Vaikka eivät kahvilatuotteet yleensä ole mikään
meikäläisen märkä päiväuni menevät nyt vaipat vaihtoon.
Kahvilan jono alkaa ulko-ovelta saakka, mikä sekin kertoo oman
puolensa tarinasta.
Viime aikoina Werner on alkanut
tarjoamaan keittiön paineen vaikutuksesta myös varsinaista menua.
Keittiömestari Merino Lastik on saanut suhteellisen vapaat kädet
toteuttaa Tallinnasta hankittuja oppeja kyökissään. Nuorelle
kaverille oppia päähän ovat takoneet mm. Janno Lepik ja Kristjan
Peäske Leib ravintolasta Tallinnassa. Listalta löytyykin joitakin
erikoisuuksia kuten esimerkiksi strutsia. Carte -listan lisäksi
Wernerissä on myös terassilista, mistä löytää kesälistan
ikivihreät, kuten burgerin ja simpukat.
Poikkeuksena useisiin paikkoihin Werner
tuntuu huolivan myös alan ammattilaisia töihin saliin. Terassia
luotsaavat tytöt kääntelevät noin kuuttakymmentä asiakaspaikkaa
kahteen pekkaan hymyissä suin.
Jälkiruoaksi on pakko koittaa
vitriinin tuotteita. Erityisesti konvehdit näyttävät
suussasulaville. Werneristä on helppo lähteä hymyissä suin.
Aikaakin näyttää vielä olevan tuopin mittaiselle jälkianalyysille
näkemisen arvoisessa opiskelijakapakassa Mökussa.
Bussi Tallinnaan nytkähtää
liikkeelle laiturista. Kaksitoista tuntia Tarttossa on käytetty
tehokkaasti. Minun vielä valitessa Lux Expressin päätteeltä illan
elokuvaa on vaimo jo karannut tirsamaahan.
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
- Puolihalvaantunut kokki
Kiitos, anteeksi ja näkemiin!
- Puolihalvaantunut kokki
Strutsia |
Wernerin vitriinistä |
Wernerin viihtyisä terassi |
Yläkerran iltaravintola |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti